Przyspieszają je bóle poporodowe, które szczególnie u wielo- ródek, występują w ciągu pierwszych trzech dni połogu. Poprzednio istniejące silne przekrwienie, odżywiające włókna mięsne, zostaje przerwane i zmniejszona ilość krwi powoduje niedostateczne odżywianie protoplazmy. Skutki tego widać bardzo prędko, gdyż zaródż mętnieje i po kilku dniach zjawiają się w niej liczne kulki tłuszczu, stopniowo ulegające wessaniu. Wszystkie włókna mięsne szybko zmniejszają swoją objętość i po czterech tygodniach osiągają pier-wotną wielkość. Poszczególne włókna giną d zachowują jądra oraz nie- znaczną ilość zaradzi, aby w następnej ciąży znów przerosnąć. W ciągu pierwszych dni połogu macica traci około połowę swojej masy, waga z 1 kg spada do ^ kg, z końcem trzeciego tygodnia waży 250 g, a z końcem 6 tygodnia 50—60 g. Stałe zmniejszanie się trzonu macicy łatwo stwierdzić obmacywaniem dna przez powłoki brzuszne. Codziennie obniża się ono i po 9 dniach znika poza spojeniem łonowym (ryc. 111). Ciężki trzon w stosunku do wiotkiej szyi silnie opada ku przodowi, tworząc ostry kąt przodozgięcia, który w miarę sztywnienia szyjki robi się coraz bardziej rozwarty. Zwijanie się macicy wykazuje duże indywidualne wahania, a prócz tego, ogólne i miejscowe zaburzenia, a szczególnie zakażenia i pozostałości jaja opóźniają ten proces. Karmienie piersią wpływa korzystnie na zwijanie się macicy.

– 2. Odbudowa śluzówki macicy i gojenie się ran. Jednocześnie z połogowym zwijaniem się narządu rodnego, goją się rany powstałe w czasie porodu. Pęknięcia, otarcia, zmiażdżenia tkanek krocza, pochwy i szyi goją się przez rychłozrost lub ziarninowanie.

Dodaj Komentarz